Breda i Vilobí, entre els municipis que més reciclen de Catalunya

Breda i Vilobí entre els municipis que més reciclen
Un operari traient una bossa d'escombraries del cubell de la fracció orgànica a Riudellots de la Selva. Foto: Aleix Freixas - ACN

Dos municipis de la Selva, Breda i Vilobí d’Onyar, se situen entre els que més reciclen de tot Catalunya. Breda és el segon municipi que més recicla, amb un 92% de taxa de recollida selectiva. I Vilobí Vilobí d’Onyar és el sisè, amb una taxa de recollida selectiva del 91,93%. Per contra, a la Selva també trobem que Lloret només recicla el 32,15% de la brossa que genera. I, de fet, és a Lloret on es genera un 38% de la fracció resta de tota la comarca de la Selva.

Per tal de millorar les xifres, especialment als municipis de costa, el Consell Comarcal de la Selva aposta per la introducció del sistema porta a porta. Properament aquest sistema s’implementarà a Caldes, Sils i Hostalric.

Per al Consell comarcal, un exemple a seguir és el de Vilobí d’Onyar que després d’implementar el sistema de recollida de residus porta a porta ha aconseguit separar el 91,93% dels residus que es generen, convertint-se en el sisè municipi de tot Catalunya que més recicla. El segon, també és selvatà: Breda.

Realitats ben diferents a la mateixa comarca

Millorar l’índex de recollida selectiva és un dels principals reptes mediambientals per a moltes localitats. Una d’elles és la comarca de la Selva, que ha de treballar amb realitats molt diferents, des de municipis amb menys de 500 habitants amb d’altres que arriben gairebé als 40.000.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal de la Selva vol aconseguir que cada vegada hi hagi més municipis que decideixin instaurar el servei de porta a porta. El president del consell, Salvador Balliu, té clar que cal atraure “municipis grossos” cap a aquest sistema. De moment, ja hi ha quatre municipis de la comarca que han encarregat la recollida porta a porta a l’ens comarcal.

Segons el conseller de Sostenibilitat del Consell Comarcal de la Selva, Joaquim Vivas, ha afirmat que el porta a porta “necessita més personal i encareix el servei”, ja que es necessita més personal per recollir els cubells. Tot i així, Vivas ha destacat que després els ajuntaments “doblen el percentatge de recollida selectiva” i això incrementa “el retorn per a la matèria primera”, fet que permet reduir la despesa generada.

Pel que fa a la mitjana de la Selva en matèria de reciclatge se situa lleugerament per sota de la catalana amb un 44,16% de separació de residus. Aquesta xifra es deu sobretot al pes del turisme en els municipis de costa i les dificultats per separar els residus.

Lloret de Mar és un dels pobles amb més pes de la comarca i un dels que menys recicla, fet que empitjora les xifres que aconsegueixen diversos municipis petits. En aquesta localitat costanera tan sols se separa un 32,15% dels residus. De fet, el municipi genera un 38% de la fracció de resta de tota la comarca. Altres municipis de la Selva Marítima com Tossa de Mar estan millorant en separació de residus i durant el 2019 han aconseguit una taxa del 55’35%. Blanes també incrementa la recollida selectiva amb un 50,89%, essent el tercer any consecutiu que augmenta en aquesta taxa. En tot el 2019 a la comarca de la Selva s’han generat 6.492 tones menys de la fracció resta en relació a l’any passat. Això comporta un 9% menys d’aquests tipus de residus.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*