Científics estudien els efectes sobre l’ecosistema marí del dofí trobat mort a Blanes

Exemplar de dofí llistat trobat mort a Blanes. Foto: Aj. Blanes
Exemplar de dofí llistat trobat mort a Blanes. Foto: Aj. Blanes

Científics de la UPC estan estudiant l’efecte que provoca sobre l’ecosistema marí la presència d’un dofí mort al mar. L’estudi s’està fent amb el cos del cetaci que es va trobar a Blanes el passat mes de desembre i s’està duent a terme de manera conjunta entre la UPC, la UAB i l’ICM-CSIC.

Segons ha fet públic la Universitat Politècnica de Catalunya, l’observatori submarí OBSEA de la UPC a Vilanova i la Geltrú està fent una investigació amb el dofí mort que va aparèixer a Blanes gairebé fa un mes. En concret, es vol observar l’efecte de la presència del seu cadàver sobre els ecosistemes bentònics i les comunitats de peixos de la zona. El cetaci, que va ser localitzat el passat 19 de desembre a la Platja de S’Abanell de Blanes, era una femella sub-adulta de dofí llistat.

Els Agents Rurals van traslladar-lo al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Després de fer la necròpsia del cadàver, el dofí es va dur a l’observatori submarí OBSEA. Allà el van fondejar davant la càmera de videovigilància per estudiar els efectes de la seva presència a la zona. En concret, l’estudi consisteix a enfonsar el cetaci al fons del mar per analitzar l’efecte de la presència del seu cadàver.

Estudi de la UPC, la UAB i l’ICM-CSIC

L’estudi l’estan duent a terme un grup d’investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Facultat de Veterinària de la UAB, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SART) de la UPC. La informació que s’obtingui permetrà d’interpretar els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver.

És la primera vegada que es fa aquest tipus d’experiment en aigües mediterrànies. En d’altres zones del món, en canvi, sí que s’han realitzat estudis similars en ecosistemes bentònics del mar profund. En aquests casos, els cossos van provocar importants canvis espacials i temporals en la comunitat marina local.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*