Ajuntaments, Generalitat i Estat s’emplacen a estudiar alternatives a la MAT

El Secretari d'Empresa i Competitivitat ha traslladat a la plataforma No a la MAT els acords de la reunió de Riudarenes. Foto: No a la MAT Selva
El Secretari d'Empresa i Competitivitat ha traslladat a la plataforma No a la MAT els acords de la reunió de Riudarenes. Foto: No a la MAT Selva

La primera reunió entre administracions per abordar el futur del subministrament elèctric al sud de Girona ha acabat amb el compromís dels assistents de tornar a trobar-se al setembre i estudiar les alternatives al ramal selvatà de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes.

La trobada, a la que han assistit representants municipals -alcaldes o regidors- de Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Sils, Vilobí d’Onyar, Maçanet de la Selva i Vidreres, del Consell Comarcal de la Selva, de la Diputació de Girona, de la Generalitat, de l’Estat, de Red Eléctrica Española i Endesa, i que ha tingut lloc a la Biblioteca Municipal de Riudarenes, ha servit per posar sobre la taula la voluntat de totes les parts de parlar sobre les diferents opcions per a l’abastiment elèctric del sud de Girona a llarg termini.

L’alcalde de Riudarenes, Josep Solé, ha valorat positivament la reunió:

“Des de feia molt de temps no ens assentàvem totes les parts implicades, totes les administracions. Per això valorem de forma positiva que estiguéssim tots junts i que poguéssim buscar solucions que fossin satisfactòries per tothom. El propòsit d’aquesta reunió era marcar un calendari de treball i que ens proposin alternatives. Primer que ens justifiquin. L’alcaldessa [en referència a l’alcaldessa de Santa Coloma] per exemple ha plantejat la necessitat d’aquesta línia i això ens ho preguntem molts. Que algú ens expliqui si és necessària i si ho és, alternatives.

Solé explica que Red Eléctrica ha assegurat al consistori que la subestació projectada no té res a veure amb la MAT:

“I evidentment, quan es va plantejar aquesta subestació a Riudarenes ens vam dir que si el projecte de la MAT no havia d’arribar, què feia aquesta subestació aquí. I això és el que va posar una altra vegada la cosa sobre la taula i ens va fer témer que es podria estar reactivant. Deseguida Red Eléctrica ens va desmentir que es volgués fer aquesta línia. Ens van dir que Endesa és una comercial que feia aquesta subestació però que ells no sabien perquè la feia. Però clar, la subestació està allà i d’algun lloc haurà d’arribar la corrent. I per això és molt important establir aquest calendari de reunions i que ens vagin explicant totes aquestes coses. Perquè si no tens informació és quan hi ha suspicàcies”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Susagna Riera, ha explicat que l’objectiu és dotar el territori de l’energia necessària sense agredir l’entorn:

“La idea és seguir treballant. Continuar amb les reunions de treball per estudiar cadascuna de les propostes que va elaborar el Col·legi d’Enginyers. Valorar realment la tensió que cal. Que ens justifiquin perquè fa falta i quina. Que potser no és ben bé aquesta. I desgranar quina és la opció millor per dotar d’energia a la zona sense la necessitat de ser agressius amb l’entorn”.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha valorat “la bona voluntat de tothom” i ha recordat que des del 2018 la decisió final la té el govern de l’Estat:

“Jo crec que hem assolit un pas molt important que és primer definir que el territori necessita infraestructura. I que per tant hem de trobar una solució de com es fa. La qüestió no és si necessita o no, tant actualment com en el futur, si no com es fa. I aquesta és la manera que hem plantejat a la taula, de poder seure tots amb bona predisposició per part del Ministerio, Red Eléctrica i Endesa i els Ajuntaments per tal de trobar aquest consens que permeti d’una vegada per totes matar aquest tema, acabar amb aquesta situació d’impàs i de cert neguit perquè òbviament la decisió final està en mans del Ministerio. Nosaltres des del 2018 no tenim aquesta capacitat d’emetre informe vinculant que permeti aturar com es va fer en el seu moment. I el que hem de posar en valor és que ens hem pogut reunir, que hi ha bona voluntat per part de tothom, que totes les parts estan disposades a escoltar, parlar i trobar una solució de consens que sigui la menys agressiva amb el territori i que doni una solució al problema de subministrament que té la província de Girona”.

Valoració positiva de NO a la MAT Selva

Des de la plataforma NO a la MAT Selva també han fet una valoració positiva d’aquesta primera reunió entre els actors implicats.

La seva portaveu, Sílvia Ruiz, explica que la plataforma continua demanant la derogació del ramal de la MAT entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes:

“Nosaltres la valorem positivament. Ens alegrem que s’hagi produït aquesta reunió i hi hagin assitit tots els actors. Però des de la plataforma continuem reivindicant la derogació definitiva d’aquest ramal el més aviat possible. De fet, la plataforma hi és per això i aquest és el paper que nosaltres juguem. El que passa que és positiu que es reuneixin, que parlin entre ells i que busquin alternatives que no passin per xarxes de molt alta tensió pel territori”.

Des de la plataforma creuen que la falta de manteniment de la xarxa elèctrica és un dels principals problemes que pateix el sud de Girona:

“Han estat d’acord en que tot el territori rebutja el projecte de la MAT i per tant s’han de buscar alternatives. S’han emplaçat a valorar totes les alternatives que hi hagi en profunditat per trobar la millor solució davant d’aquesta falta de subministrament en alguns llocs. Falta de subministrament és diferent de falta de manteniment de les instal·lacions elèctriques perquè quan hi hagin incidents no caigui la llum. Són coses separades que les hem de tenir molt clares. I que perquè no caigui la xarxa el que es necessita és un bon manteniment i no tant que vingui molta tensió, molta potència a través de la MAT que ja està construïda”.

Silvía Ruiz explica que des de la plataforma temen que la subestació de Riudarenes sigui “la primera pedra” de la MAT:

“La subestació la construeix Endesa. Ells expliquen que la necessiten per subministrar energia i cobrir el dèficit que tenen. I ells diuen que no està vinculat a que es construeixi aquest ramal de la MAT. A nosaltres això ens posa una mica en alerta perquè s’han demanat els permisos per executar aquesta subestació tal i com es preveu en el projecte que inclou el ramal de la MAT de la Selva. I per tant estem molt amatents per veure que no sigui la primera pedra per després tenir l’excusa per poder construir el ramal”.

Manifest per demanar la derogació

Una de les accions que ha impulsat la plataforma No a la MAT Selva en les darreres setmanes és la redacció d’un manifest que exposa els arguments que els porten a demanar la derogació definitiva del ramal de la Selva de la MAT.

El manifest, que porta l’eslògan “la natura ens crida”, ja compta amb més de 1.800 adhesions en el moment d’elaborar aquesta informació.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*