Arrenca la 18a campanya d’excavació al Camp dels Ninots de Caldes

Excavació al Camps dels Ninots de Caldes de Malavella
Excavació al Camps dels Ninots de Caldes de Malavella. Foto: Aj. Caldes

Aquesta setmana ha començat la 18a campanya d’excavacions al Camp dels Ninots de Caldes de Malavella. Les tasques, que realitzen un equip de dotze persones, s’allargaran fins el 2 d’octubre.

Hi participen professionals de l’arqueologia, la geologia i la restauració principalment de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) però també de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut Català de Paleoontologia (ICP), del Research Centre in Applied Geosciences (ICRAG), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB). Tots sota la direcció dels Drs. Jordi Agustí, Gerard Campeny i Bruno Gómez, tots tres investigadors de l’IPHES. També hi pren part alumnat del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV.

L’objectiu de l’excavació és obtenir més evidències de com era la vida fa 3,1 milions d’anys. Les tasques d’aquest any estan centrades en excavar la Cala 9/10 de Can Argilera que tan bons resultats ha donat en els darrers anys. Principalment, el nivell 11 i part del nivell 10, ambdós de 3,1 milions d’any d’antiguitat, per tal d’homogeneïtzar l’excavació en un mateix nivell paleontològic.

L’excavació d’enguany està condicionada inevitablement per la pandèmia. És per això que s’apliquen mesures com les distàncies de segurerat entre els participants -que són menys que l’any passat- i s’ha ampliat la superfície d’excavació.

És a més la primera campanya que es fa amb el centre d’Interpretació Espai Aquae obert,  que es va inaugurat l’agost del 2019, quan ja s’havia dut a terme l’excavació anual. Ubicat a l’antic castell de Caldes de Malavella, és un recinte d’uns 400 metres quadrats. on es combina la recerca, la didàctica i la socialització del patrimoni. Hi ha materials originals del Camp dels Ninots de 3,1 milions d’anys i es proposa un recorregut per conèixer el llegat natural i cultural del municipi, forjat al llarg del temps gràcies a la particularitat de les seves aigües.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*