Balliu demana el compromís de les administracions per reparar els danys del temporal a Montsoriu

Estat de la Capella gòtica de Montsoriu
Estat de la Capella gòtica de Montsoriu

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha demanat la col·laboració de totes les administracions per afrontar la restauració de la capella gòtica del Castell de Montsoriu que ha anat a terra com a conseqüència del temporal de la setmana passada. Ho ha dit aquest dilluns al matí en el transcurs d’una visita amb periodistes al castell. De fet, Balliu ha avançat que s’han iniciat converses amb la Generalitat.

El president de l’ens comarcal ha explicat que ja hi havia prevista una actuació en aquesta zona però degut a les destrosses del temporal caldrà fer-la abans del previst.

“Hem fet una trobada per veure de primera mà el mal que ha fet aquesta llevantada. Va passar un cap de fibló i hem vist que ha caigut una part de la capella gòtica. Ja teníem prevista per més endavant una restauració però de la manera que ha estat i que hem pogut comprovar necessita una restauració com més immediata millor. És evident que necessitem l’ajuda de les administracions, de totes, per mirar d’accelerar aquesta part que ha caigut i que ha quedat molt malmesa”.

Per la seva banda, la directora de serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Carme Renedo, ha avançat que aquest dimarts el Govern aprovarà una sèrie de mesures per pal·liar els efectes del temporal.

“Demà previsiblement hi haurà un acord de Govern per intentar pal·liar els desastres que ha suposat aquesta llevantada pel país. Desastres econòmics, desastres amb vides humanes, que són difícils de pal·liar i el departament de Cultura està treballant perquè s’incorporin ajudes per a la salvaguarda i la restauració del patrimoni que s’ha vist malmès per aquesta llevantada”.

 

Projecte turístic comarcal entorn al Castell de Montsoriu

El Patronat del Castell de Montsoriu treballa des de finals dels 90 en la restauració del castell, considerat pels historiadors el castell gòtic més important de Catalunya. La restauració, de la que s’ha completat una primera part, ha permès recuperar diversos espais i fer que el castell sigui visitable, a més de construir al seu voltant un projecte turístic-cultural del que es beneficiarà bona part de la comarca.

En aquest sentit, el president del Patronat i alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha dit que encara queden per invertir uns dos milions d’euros. També ha expressat la seva confiança en que la part malmesa pel temporal estigui restaurada en un termini de dos anys.

“Hem invertit uns tres milions d’euros en els darrers anys per part de les diferents administracions. Anem fent i malauradament no havíem arribat aquí. Per acabar de tancar tot el cercle del castell ens queda una inversió d’uns dos milions d’euros. Com que això és impossible d’invertir de cop, anem fent de mica i mica, incorporant diferents aspectes de la cultura i el patrimoni per poder tenir aquestes aportacions. Anem fent tot el que sigui possible, el castell és visitable i podem dir que la meitat ja està restaurada i recuperada per a l’ús de les persones”.

En el projecte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera hi participen 13 Ajuntaments de la comarca de la Selva. Es tracta d’un projecte que ha rebut diners del fons Feder de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya per construir una oferta turística cultural entorn el coneixement històric del Vescomtat de Cabrera. Entre els objectius hi ha la posada en valor del patrimoni material i immaterial, generar una proposta conjunta per atraure públic cultural i artistic a la Selva i promoure l’activitat cultural i econòmica de la zona.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*