Brunyola celebra aquest cap de setmana la Fira de l’Avellana

Presentació Fira Avellana Brunyola
Presentació Fira Avellana Brunyola

Brunyola celebra aquest cap de setmana la 25a edició de la Fira de l’Avellana. Les activitats començaran aquest divendres i s’allargaran fins diumenge. La Fira ha estat presentada en roda de premsa aquest dijous al matí a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.

El pregoner d’enguany és Joan Carles Codolà, que ha estat el coordinador de la fira des de la seva creació. El tret de sortida serà a les 12 del migdia de dissabte amb el pregó de Codolà. Just després tindrà lloc la inauguracio de diverses exposicions i un vermut degustació amb avellana i productes de km0. Per altra part, el dissabte al vespre tindrà lloc el 12è concert Avellana Jove.

Per diumenge hi ha prevista una visita guiada al castell de Brunyola. Altres activitats són els tallers familiars, xerrades, conferències, concursos a la plaça del Castell, havaneres i sardanes.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha posat en valor la feina que s’ha fet en els darrers 25 anys:

“Aquests 25 anys s’ha fet molta feina i molt camí. L’associació de l’Avellana és un exemple, sobretot per donar valor a aquest producte que es cultiva a vuit pobles de la comarca de la Selva i dos de la resta de la demarcació. Aquí hi ha una concentració d’aquest producte i nosaltres el que volem és destacar la qualitat i donar valor a tots els agricultors que es dediquen a aquestes explotacions”.

Cartell commemoratiu dels 25 anys

Enguany és una edició especial per a la Fira de l’Avellana donat que es compleix el primer quart de segle de vida. I el cartell ho reflecteix amb el número 25 en primer pla. Aprofitant les terminacions tipogràfiques d’aquesta serif, s’hi ha afegit avellanes de Brunyola. El significat és el número 25 ple d’avellanes. La composició inclou l’ús de colors nobles que queden en harmonia amb els marronencs de les avellanes. El dissenyador -Xavier Amores- ha fet servir una tipografia serif en el cas del 25 per transmetre un punt de tradicionalitat i l’aprofitament de les seves terminacions.

Toc d’atenció dels productors pel canvi climàtic

La producció d’avellana d’aquest 2019 ha experimentat una pujada respecte a anys anteriors. Així ho ha explicat el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola, Albert Horta, que també ha llençat un toc d’atenció pels efectes del canvi climàtic sobre les explotacions. Horta ha dit que la forta calor de l’estiu ha resultat un impediment i ha lamentat que els efectes del canvi climàtic “fan molt mal a la producció” tot i que ha remarcat que “no s’han perdut camps d’avellaners”.

En aquest sentit també s’ha manifestat l’alcaldessa de Brunyola, Anna Maria Mascort, que ha dit que “si no som capaços de trobar una solució els productors hauran de plegar”. Mascort també ha fet referència al preu que els productors acaben cobrant, un tema “que es repeteix cada any”:

“Sembla ser que no acabem de sortir d’aquesta situació. Almenys els propis productors ho manifesten, sembla que estem allà mateix malgrat que hi ha una evolució en l’associacionisme, una promoció entre el Camp de Tarragona i la Selva, que és molt important. Però sempre hi ha aquesta sensació que ens falta preu o d’alguna manera treure mès rèdit a la feina que s’està fent.”

“Al final el canvi climàtic ens afecta a tots i en la mesura que afecta a tot el planeta serà molt difícil. Amb l’aportació de tots i que siguem capaços de prendre mesures que disminueixin, que aturin o reverteixin la situació. doncs evidentment tots els cultius, si no es poden adaptar a la sequedat i a la falta d’aigua evidentment hauran de desaparèixer”.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*