Comencen les excavacions al jaciment romà d’Els Padrets de Blanes

Excavacions al Jaciment Els Padrets de Blanes. Foto: Aj. Blanes
Excavacions al Jaciment Els Padrets de Blanes. Foto: Aj. Blanes

Aquest dilluns han començat les primeres prospeccions al jaciment romà d’Els Padrets de Blanes, al barri de Sa Massaneda de la població. És el primer pas per posar al descobert les restes del darrer assentament romà que queda per descobrir al litoral català.

Els primers treballs han permès deixar a la vista algunes traces de l’antic nucli romà i s’han delimitat el que podrien ser les estructures d’habitatges, restes de carrers d’accés així com estris i objectes d’ús quotidià. El jaciment romà d’Els Padrets amaga un assentament de l’època romana entre l’any 75 abans de Crist i l’any 50 després de Crist. Es tracta de l’antiga ciutat romana Blanda i és una de les poques que encara queden per descobrir i estudiar a fons a Catalunya.

Aquest estudi preliminar, que té un cost de 4.500 euros, està comandat per l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, que també ha treballat a les restes romanes de Caldes de Malavella. Llinàs és també el president del Centre d’Estudis Selvatans.

Als anys 70 uns treballs ja van apuntar l’evidència d’un assentament romà en aquesta zona. Llavors, però, no es va poder dur a terme una excavació tan exhaustiva com la que es farà ara. Segons el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Tony Reyes, les restes que es van descobrir llavors podrien ser coetànies a dues altres grans ciutats romanes: Iluro (Mataró), i Bétulo (Badalona). El jaciment de Blanes, però, es preveu que sigui més petit que el d’aquestes dues ciutats.

El projecte té un pressupost total de 615.000 euros i és un dels dos que el consistori blanenc ha presentat al Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat (PUOSC).

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*