Conveni per donar un impuls a l’estany de Sils

Conveni per donar un impuls a l'estany de Sils. Foto: laselva360
Conveni per donar un impuls a l'estany de Sils. Foto: laselva360

L’Ajuntament de Sils, l’Agencia Catalana de l’aigua (ACA), la Fundació Emys i la Fundació Catalunya La Pedrera han signat un conveni aquest divendres per preservar i millorar l’estany de Sils, que abarca territori dels termes municipals de Sils -la major part-, Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva.

Des de la primera gran actuació de recuperació de l’entorn de l’estany de Sils, ara fa gairebé dues dècades, l’Ajuntament s’ha fet càrrec del manteniment de l’entorn. Tot i que encara no s’han definit les aportacions que farà cadascuna de les administracions i entitats signants. l’alcalde Martí Nogué ha explicat a laselva360 que amb aquest pla de gestió conjunt totes les administracions que tinguin a dir alguna cosa respecte a l’estany ho podran fer.

 

Necessitavem un pla de gestió conjunt perquè les coses necessiten un manteniment. Fins ara, nosaltres ho anàvem fent sense tenir competències i, a vegades, hi havia discussions de si ho feiem bé o no. Amb aquest conveni totes les administracions que puguin dir alguna cosa sobre l’estany ho podrem fer i ens sentirem identificats.

El conveni té una durada inicial de quatre anys i contempla que cada any es faci un seguiment de les actuacions que es portin a terme. El conveni es focalitza en la custòdia fluvial de l’estany de Sils (12 hectàrees), la riera de Santa Maria i la Sèquia de Sils (set quilòmetres) així com de diverses finques adjacents algunes de les quals són propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera i que ocupen una extensió de 14 hectàrees. També comprèn la gestió d’unes 20 finques més que es troben a la humida de Sils mitjançant contractes privats de custòdia.

Martí Nogué explica que el conveni intenta conciliar la voluntat de fer de l’espai de l’estany un atractiu turístic a la vegada que es protegeix la seva biodiversitat.

Com espai turístic és un lloc molt fàcil d’accedir però també volem mantenir-lo com a espai natural. Volem compaginar les dues necessitats de la població. Però costa una mica.

L’alcalde de la població també ha fet referència a l’eterna problemàtica dels Ajuntaments quan es veuen obligats a destinar recursos per gestionar espais i serveis que no són de la seva competència.

Fins a dia d’avui el manteniment el feia l’Ajuntament dins de les nostres possibilitats. Però tampoc ens semblava just. L’Ajuntament és la primera administració a la que els ciutadans acudeixen quan alguna cosa no està bé.

La primera acció serà una anàlisi i diagnosi de l’estat del medi per després definir les accions de conservació que es desenvoluparan.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*