Documenten a Tossa un forn de teules del segle XVIII

Forn de teules del mas Bendrich de Tossa de Mar. Foto: Aj. Tossa
Forn de teules del mas Bendrich de Tossa de Mar. Foto: Aj. Tossa

Una excavació arqueològica que s’ha fet aquest estiu a les restes del mas Bendrich de Tossa de Mar ha permès la documentació i delimitació d’un forn de teules del segle XVIII. L’excavació, que ha estat promoguda per l’Associació Obreria de Sant Isidre de la Capella de Sant Benet de Tossa i dirigida per l’arqueòleg Jordi Merino, conclou que el forn estava situat a uns 50 metres al sud-est del mas.

Per la documentació escrita, se sap que aquest forn va estar en funcionament, com a mínim, en el segle XVIII, si bé és possible que ja existís abans segons els promotors de l’excavació.

Aquest tipus de forn servia per coure teules i rajols. Està format per dues cambres quadrangulars sobreposades, separades per una graella foradada per deixar passar l’aire calent i l’escalfor. La part inferior corresponia a la cambra de combustió, que s’alimentava a través d’una obertura practicada a la base del forn. La part superior de la graella corresponia a la cambra de cocció, on es col·locava el material que s’havia de coure.

La durada de la cuita depenia de la mida del forn i de la quantitat de material a coure. Podia durar un parell de dies, durant els quals s’havia d’alimentar contínuament el foc i, una vegada acabada la cuita, s’havia d’esperar un dia més perquè es refredés sense pressa.

El forn del Mas Bendrich té forma rectangular i mesura aproximadament 1,80 metres de llargada i 1,60 metres d’amplada. El gruix de les parets és d’entre 12 i 16 cm. Durant l’excavació s’han recollit diversos fragments de teules mal cuites, procedents de fornades mal fetes, i que després s’aprofitaven per fer o reparar parets del mas.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*