El concepte de la ‘sobirania etílitica’ arriba al món de la ratafia

Dos dels impulsors de La Sobirana: Pau Torra i Ernest Morell. Foto: Facebook La Sobirana
Dos dels impulsors de La Sobirana: Pau Torra i Ernest Morell. Foto: Facebook La Sobirana

El concepte de sobirania etílitica és recent i neix a partir de la Sobirania Alimentària, que té alguns anys més d’història. De fet, els principis que regeixen els dos conceptes són els mateixos: reivindicar el dret de la població a decidir sobre els productes que consumeix i a estar informats de la seva procedència.

La sobirania etílitica ha començat a córrer entre el món ratafiaire fa relativament poc temps. Tres veïns de Santa Coloma de Farners -en Pau Torra, l’Ernest Morell i en Pau Pujol- han incorporat aquest concepte a l’ADN de la Cooperativa que han fundat -La Sobirana- i que produeix principalment dos licors que han estat presentats com a novetat a la 38a edició de la Festa de la Ratafia.

Pau Torra explica les tres potes en les que es basa la sobirania etílica.

“La sobirania etílica té tres potes: la part de la producció, que vetlla perquè sigui amb comerç just i de proximitat, bàsicament una producció amb consciència i que el consum sigui responsable; fomentem també la recuperació de les sobretaules després dels dinars i dels sopars com espais de compartir, que molt sovint van lligats al consum d’una beguda alcohòlica casolana en concret i després la producció i recuperació de la cultura entorn a la producció de licors casolans. No artesans, casolans, els que es feia tothom a casa abans”.

Torra també ens ha explicat com elaboren els seus dos licors: el Penjat i la Penjada.

“Tenim dos licors: el Penjat i la Penjada. El penjat és un tronjó, un licor de taronja que es fa suspenent taronges a sobre d’aiguardent sense que hi entrin en contacte. D’aquí ve el nom comercial. La penjada comparteix precisament que hi pengem les taronges i després macerem l’aigua ardent atoronjat amb les herbes, les plantes i les nous verdes”.

Els dos licors, però especialment el Penjat, han tingut un èxit rotund a la festa de la ratafia d’enguany. Ara ja es plantegen una nova producció a Arbeca (Les Garrigues), on hi ha l’obrador que fan servir.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*