El cooperativisme, una fórmula empresarial a l’alça

El cooperativisme, una fórmula empresarial a l'alça
El cooperativisme, una fórmula empresarial a l'alça

Quan arriba el moment de dotar de forma legal un projecte existeixen múltiples alternatives, entre elles la constitució d’una cooperativa. Es tracta d’una fórmula que no és nova però en els darrers anys s’ha observat un creixent interès per part dels emprenedors que busquen donar cobertura legal al seu projecte.

Aquest creixement és degut en part pel sotrac que ha suposat la crisi econòmica i social dels darrers anys -que ha comportat un augment de persones interessades en posar en marxa el seu propi negoci per haver perdut la feina anterior- i també per la simplificació d’alguns tràmits per constituir una societat cooperativa, tot i que altres, com per exemple l’elaboració i aprovació dels estatuts continuen sent més complexes.

Algunes dades que demostren aquest extrem les trobem al V Baròmetre Cooperatiu amb Valor Social que elabora la Federació de Cooperatives de Catalunya. Durant els darrers tres anys (exercicis fiscals 2015-2017) el percentatge de cooperatives que ha augmentat la seva facturació ha augmentat any rere any. Per altra banda, el 82% de les cooperatives va tancar l’any 2017 amb excedents segons el mateix document. També destaca que la major part treballen prestant serveis a l’administració pública, bàsicament Ajuntaments, Consells Comarcals i Generalitat.

La Generalitat de Catalunya va posar en marxa l’any 2016 el projecte Ateneus Cooperatius, un servei públic del qual formen part més de 130 organitzacions públiques i privades de l’àmbit de l’economia social i cooperativa. Des de llavors s’ha anat implantant de manera progressiva arreu del territori. A la Selva han començat a treballar el 2018.

Sandra Teixidor, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, ha explicat a laselva360 els beneficis que presenten les cooperatives davant d’altres fórmules empresarials:

“Quant a beneficis fiscals les cooperatives tenen una bonificació del 50% en el impost de societats. Però tenen altres beneficis com la incorporació dels valors dels principis de l’economia social i solidària, com la intercooperació o la sostenibilitat, han de ser financerament fortes i molt competitives. A més, les cooperatives són un tipus d’empreses que han soportat millor la crisi degut a que el treballador, en molts casos, també és soci”.

 

 

Teixidor explica que crear una cooperativa en realitat no és tan complicat com sembla.

“Des d’Ateneus Cooperatius intentem en col·laboració amb el Registre de Cooperatives que els tràmits s’escurcin, sobretot la redacció dels estatuts. No pot ser que els tràmits siguin el primer escull amb el que es trobin els cooperativistes. Crear una cooperativa sempre ha estat percebut com una cosa complicada i realment no és així”.

 

 

Per la seva banda, la responsable de La Selva de la Fundació Gentis, una de les entitats que formen part del projecte Ateneus Cooperatius, explica que un dels aspectes que més valoren les persones interessades en constituir una cooperativa “és el fet de començar el projecte acompanyats”.

De fet, a El Centre – Eix de Negoci de Santa Coloma de Farners, un dels punt d’assessorament del Cercle de la Selva d’Ateneus Cooperatius, s’han fet diferents accions durant el 2018 relacionades amb l’impuls a les cooperatives. Durant l’any passat es van acompanyar 13 projectes cooperativistes de diversos sectors d’activitat. També s’han organitzat tallers de sensibilització a Lloret de Mar, Blanes i Santa Coloma de Farners i s’ha impulsat un taller adreçat a gestories a més de la creació d’una base de dades de cooperatives selvatanes.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*