El govern espanyol declara l’estat d’alarma a tot el territori pel coronavirus

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez a la Moncloa. Foto: Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa.

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha comparegut en roda de premsa aquest divendres per anunciar la declaració de l’estat d’alarma a tot el territori per intentar aturar l’expansió del coronavirus. El decret entrarà en vigor demà i tindrà una vigència inicial de 15 dies.

L’estat d’alarma és una mesura prevista a l’article 16 de la Constitució espanyola i es pot activar precisament per una epidèmia. La principal conseqüència és la possibilitat que s’obligui a determinats professionals, com per exemple metges i sanitaris, a que s’incorporin al seu lloc de treball per contribuir a l’atenció dels malalts.

També es pot limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en determinats espais i hores o condicionar-los a uns requisits. Es pot limitar o racionar l’ús de serveis i el consum d’articles de primera necessitat així com donar les ordres necessàries per garantir l’abastiment dels mercats i el funcionament dels serveis i dels centres de producció de productes de primera necessitat.

A l’Estat espanyol només hi ha un precedent de declaració d’estat d’alarma en democràcia. Va ser l’any 2010, amb la vaga dels controladors aeris. Llavors l’exèrcit va prendre el control de l’espai aeri espanyol.

Tancament d’àrees comercials i locals d’oci

El Govern de la Generalitat per la seva banda ha declarat el tancament de pistes d’equí, gimnasos, locals d’oci, discoteques i àrees comercials no destinades a l’alimentació i productes de primera necessitat.

En una compareixença davant dels mitjans, el conseller d’Interior Miquel Buch, també ha demanat a la població que limiti o eviti els desplaçaments. També ha demanat que s’evitin les trobades o activitats amb persones fora de l’àmbit familiar tot i que ha precisat que la població no està confinada.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*