El govern espanyol explica les mesures de l’estat d’alarma

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez a la Moncloa. Foto: Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut en roda de premsa aquest dissabte al vespre per explicar les mesures que s’aplicaran a partir de d’aquest mateix diumenge com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma decretat pel coronavirus. Les mesures s’apliquen durant 15 dies prorrogables si fos necessari.

El president del govern espanyol ha confirmat que totes les forces i cossos de seguretat de l’Estat -inclosos Mossos d’Esquadra i policies locals- passen a dependre del Ministeri de l’Interior. També ha dit que la gestió dels serveis sanitaris continuarà sent competència de les comunitats autònomes però sota les ordres de l’executiu espanyol.

Les mesures inclouen, entre altres, restriccions a la mobilitat i els transports. Concretament només es pot sortir al carrer per:

– Comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat

– Anar a centres sanitaris

– Anar i torna a la feina per efectuar “prestació laboral, professional o empresarial”

– Retornar al lloc de residència habitual

– Assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables

– Desplaçaments a entitats financeres

– Desplaçaments “per força major o situació de necessitat”.

El decret d’alarma també suspèn l’activitat comercial minorista excepte dels establiments que comercialitzen bens de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments d’animals de companyia, tintoreries, perruqueries i botigues de tecnologia. Bars, restaurants i locals d’oci, per exemple, no poden obrir.

Es manté el 100% dels serveis de transports de rodalies i es redueixen a la meitat els de mitja distància.

També s’aprovaran una sèrie de mesures encaminades a donar suport econòmic als treballadors, autònoms i empreses.

Sánchez havia de comparèixer inicialment a les dues de la tarda però l’aparició pública s’ha anat retardant per la durada del Consell de Ministres extraordinari -gairebé 7 hores- i discrepàncies internes sobre algunes mesures i qui les havia d’aplegar.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*