El Govern fixa el 15 i el 29 de gener com a dates clau per decidir si es mantenen les eleccions

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en roda de premsa al Parlament. ACN - Guillem Roset
El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en roda de premsa al Parlament. ACN - Guillem Roset

El Govern de la Generalitat fixa el 15 i el 29 de gener com a dates clau per decidir si es mantenen les eleccions previstes per al 14 de febrer. Així ho estableix un dels cinc protocols que ha aprovat aquest dimarts el Procicat. El document també diu que en cas de canvis de gran importància o d’ajornament es buscarà el màxim consens dins la taula de partits.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat que els protocols garanteixen els tres objectius marcats pel Govern de cara al 14-F: “preservar la seguretat i salut de les persones, garantir el dret a vot a tothom i garantir que les eleccions siguin plenament legítimes”. I ha afegit que “els protocols compten amb el consens de la taula de partits”, que va ratificar els documents en sessió plenària el 21 de desembre.

El 9 de novembre, el Procicat ja va aprovar el protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en mesa electoral i escrutini. Entre d’altres, aquest protocol establia que es prioritzaran locals alternatius als centres educatius per no posar en risc les persones vulnerables. Ara s’ha aprovat l’actualització que inclou el vot de les persones contagiades així com la distribució dels votants en franges recomanades. En aquest sentit, el protocol destaca que als membres de la mesa se’ls facilitarà un Equip de Protecció Individual (EPI) d’alta seguretat, d’acord amb les característiques que indiqui el Procicat.

El document sobre la taula de partits estableix que en cas de canvis de gran importància o d’ajornament de la data electoral es buscarà el màxim consens. En aquest sentit, indica que “cap decisió es prendrà de forma automàtica o sense consultar la taula”.

15 i 29 de gener, dates clau

El protocol fixa el 15 i el 29 de gener com a dates clau per decidir la continuïtat de la convocatòria o el seu ajornament. Concretament, el document proposa la data del 15 de gener per fer “una primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral” i diu que es farà una revisió periòdica cada 7 dies com a màxim. A més, el protocol fixa el 29 de gener, l’inici de la campanya electoral, com la data “a partir de la qual es considera definitiva la decisió de celebrar o ajornar les eleccions”.

En cas d’ajornar-se les eleccions, el document aprovat diu que el Govern proposarà una data prèvia consulta amb la taula de partits. A més, diu que “en cap cas s’ajornaran les eleccions sense tenir una data de nova convocatòria prevista, que es farà pública en el mateix moment de l’ajornament”.

Ajornament de les eleccions

El document preveu ajornar les eleccions en cas que hi hagi confinament domiciliari o “restricció de la mobilitat” amb confinaments perimetrals i limitació de la mobilitat nocturna. I també s’hauria de donar un context de “restricció absoluta d’activitats socials” en amplis espais i sectors i aforaments molt limitats de menys del 50%.

D’altra banda, el Govern ha aprovat el Manual d’instruccions destinat als membres de les meses electorals. En línies generals no hi ha grans canvis respecte a convocatòries anteriors, però s’ha inclòs un annex amb mesures sanitàries de prevenció atesa la situació de pandèmia que segueix el protocol aprovat pel Procicat.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*