L’Ajuntament de Sils recomana no consumir aigua de la xarxa pública

Aigua
L'aigua de Tourist Club torna a ser apta pel consum humà

L’ajuntament de Sils ha informat de la presència de metolaclor a la xarxa d’abastament d’aigua del municipi, per la qual cosa recomana que no es consumeixi aigua provinent de la xarxa per ús personal. El metolaclor és un plaguicida d’ús habitual als camps de conreu i segons expliquen des del consistori en una nota informativa publicada a la seva pàgina de Facebook “la seva presència a l’aigua és símptoma d’una possible contaminació”. També assenyalen que, segons els controls que s’han realitzat en els darrers dies, “tot apunta que es tracta d’una contaminació puntual que es va atenuant”.

De moment, segons la informació de la que disposa l’Ajuntament, no s’ha identificat la font de la contaminació. El consistori puntualitza que els valors  de metolaclor que s’han detectat estan per sota dels valors guia establerts per diferents organismes però s’ha declarat l’aigua de la xarxa d’abastament públic com a no apta per prevenció tot i que asseguren que un ús esporàdic no és perjudial per a la salut”.

En el comunicat, l’Ajuntament de Sils explica que “tot apunta a que la contaminació s’ha produït en el perímetre on estan situats els pous de captació d’aigua. “Hem demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua que es revisi i ampliï els perímetres de protecció de les captacions d’aigua a Sils per tal de minimitzar el risc de l’activitat agropecuària i l’ús de plaguidides en els terrenys on es troba l’aqüifer”.

Per tal part, l’Ajuntament explica que l’alcalde Martí Noguer ha mantingut reunions amb diversos pagesos de zones properes als pous de captació d’aigua. Si la situació no reverteix, l’Ajuntament es planteja la instal·lació d’un filtre de carboni, que suposaria una despesa inicial de 100.000 euros i un manteniment anual d’uns 25.000. La instal·lació d’aquest filtre, però, és complexa ja que s’hauria de construir un dipòsit de 7 metres d’alçada i, en aquests moments, Sils no disposa de l’espai adequat. És per això que s’han establert contactes amb l’Ajuntament de Riudarenes per instal·lar-ho al seu terme municipal.

L’Ajuntament de Sils també  s’ha posat en marxa amb la Fundació Mas Badia, de la tallada de l’Empordà. Aquesta entitat es dedica a l’experimentació agrícola amb la realització d’activitats que permeten millorar i orientar l’agricultura a la província de Girona així com fer un ús més eficient de l’aigua.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*