Maçanet, Vidreres i Lloret acolliran funcions del Fitag

La companyia xilena Situación País participa al Fitag
Companyia xilena Situación País Foto: Diputació de Girona.

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) celebra enguany la 19a edició. El festival tindrà lloc del 27 al 31 d’agost a vuit municipis de la demarcació de Girona, tres d’ells de la comarca de la Selva: Vidreres, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva. Hi actuaran 36 companyies -una dotzena són de les comarques gironines- en un total de 40 espectacles, dels quals gairebé la meitat són gratuïts. La resta té un preu de 5 euros.

Enguany, el pais convidat és Xile. Però també hi haurà representacions de grups provinents de l’Argentina, el Brasil, Colòmbia, Geòrgia, Israel, Romania, Rússia, Ucraïna, Itàlia. També d’altres territoris de l’Estat com Cantàbria, Castella-la Manxa, Madrid, Navarra, el País Basc i el País Valencià.

L’eslògan escollit aquest any és “The FITAG Balsamic Theatre” i apel·la a l’efecte balsàmic del teatre amateur com a via de sortida de la rutina i les preocupacions del dia a dia per a moltes persones.

La companyia Teiatròlics participa al Fitag
U, dos, tres…!!!, de la companyia Teiatròlics (Banyoles). Foto: Diputació de Girona

Coproduccions internacionals

El Fitag arrencarà al Teatre Municipal de Girona el 27 d’agost amb la coproducció internacional Experiment autoficció, dirigida per la directora i actriu brasilera Carolina Correa. Es tracta d’un treball experimental basat en l’expressió corporal en què participen una quinzena d’actors de l’Argentina, el Brasil, Catalunya, Colòmbia, Cuba, el Marroc, Portugal i el Salvador.

Però el festival coprodueix aquest 2019 un altre espectacle internacional. Es tracta de l’obra Tot esperant Godot, del dramaturg Samuel Beckett que anirà a càrrec de la companyia israeliana Teatro de Netanya. L’espectacle serà en castellà i hi participaran actrius no professionals d’Israel i de Catalunya, sota la direcció d’Efraim Barkan.

Per altra part, el Fitag inclou enguany per primer cop una exhibició de teatre dansa (teatre ballat). Es tracta d’un gènere teatral gairebé insòlit a Catalunya i arriba de la mà de grups de l’est d’Europa, concretament de Geòrgia, Romania, Rússia i Ucraïna.

Fitag Municipis

L’activitat del festival té lloc fonalmentalment a diversos espais de la ciutat de Girona. Tot i això, des de l’organització subratllen la “voluntat descentralitzadora” del Fitag traslladant algunes de les representacions a diversos municipis de les comarques gironines. A la comarca de la Selva, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Vidreres seran les poblacions que enguany acolliran segones funcions del Fitag.

El projecte Fitag Municipis preveu que les poblacions dediquin un dia a promoure la convivència entre els grups convidats i els locals. Altres municipis gironins que participen en el projecte són Campdevànol, Llançà, Palamós, Sant Gregori i Sant Pere Pescador.

Torna Petit FITAG

L’edició d’enguany recupera el Petit Fitag, un espai del festival dedicat a la mainada que té com a objectiu promoure el teatre amateur des de la infància. L’obra seleccionada per aquesta activitat és Los cuentacuentos de El Chano, de la companyia xilena Teatro al Margen, que es
representarà el dissabte 31 d’agost a les 12.00 a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura. L’entrada és gratuïta.

Referent internacional

El festival de teatre amateur de Girona s’ha consolidat com un referent del teatre amateur a escala internacional. Un
dels seus valors principals és ajudar a visualitzar el teatre no professional de les comarques gironines i, alhora, servir d’aparador per a nous talents de l’escena catalana i internacional a més de fomentar la convivència i promoure l’intercanvi cultural.

Enguany l’organització ha rebut gairebé 150 sol·licituds de companyies d’arreu del món per participar-hi, una xifra similar a la de l’any passat. La direcció n’ha seleccionat 36. El 2018, el Fitag va tancar amb una xifra de 13.000 espectadors.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*