No a la MAT Selva demana una taula de debat per replantejar el projecte de la MAT

Assemblea de No a la MAT
Assemblea de No a la MAT

Un centenar de persones s’han reunit aquest dimecres al vespre a la plaça Farners de Santa Coloma en una assemblea convocada per la plataforma No a la MAT Selva amb la finalitat d’abordar les darreres informacions relacionades amb el projecte de construcció del ramal de les Guilleries de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i decidir les properes accions per evitar que el projecte s’acabi fent realitat.

Després d’un breu repàs històric sobre l’evolució del projecte i l’oposició que ha generat al territori des de la segona meitat dels anys 90, els membres de la plataforma han exposat la situació actual. El projecte de construcció de la MAT no s’ha executat però tampoc s’ha derogat tot i que el 2016 es va aprovar una proposició no de llei en aquest sentit. Recentment, la plataforma ha alertat que Endesa Distribución ha demanat a l’Ajuntament de Riudarenes un permís per construir en el seu terme municipal una subestació elèctrica que s’ha d’alimentar amb 400 Kv, el que ha fet saltar totes les alarmes.

Marc Vilahur, un dels membres de la plataforma, explica que han d’emprendre “alguna acció per forçar una taula de debat”:

“Entenem que hi havia un pacte de no agressió, un pacte en el qual deixavem en standby aquesta pnl que no s’acabava d’aprovar. Ni Red Eléctrica ni Endesa Distribución o la companyia que executa efectivament aquesta obra no executaven cap acció i per tant que de moment es repensava i es repensava amb calma. Però hem vist que això no es produeix d’aquesta manera. Que efectivament l’empresa encarregada de l’execució d’aquesta obra té el permís i pensa executar aquesta proposta. I, per tant, entenem que ja no estem debatent sinó que hem d’emprendre alguna acció per forçar una taula de debat en la qual ja no és l’empresa constructora la que decideixi això simplement o no, sinó que més aviat és el Consell de Ministres és el que decideix si fa cas al conjunt de la ciutadania del nostre país mitjançant el seu òrgan representatiu que és el Congrés dels Diputats o decideix emprendre una acció en contra del clam unànime del territori”.

Precisament aquesta via, la de emprendre una sèrie d’accions que obliguin a crear una taula de debat per abordar alternatives a la MAT és la que s’ha plantejant i adoptant després d’una votació a mà alçada.

Vilahur també creu que és el moment d’estudiar les alternatives a la MAT que s’han plantejat en els darrers anys:

“El territori i les administracions supramunicipals i en aquest cas la Generalitat de Catalunya, tots creuen que aquest és un projecte fallit que no té continuïtat. És un projecte que s’ha fet en contra del clam unànime del territori, d’aquesta voluntat unànime de plantejar un model més sostenible i de menys impacte econòmic, social i ambiental especialment. I, per tant, ara toca replantejar vàries propostes que han sorgit sobre la taula els darrers anys per diversos organismes, des de la Diputació de Girona a través del Consell d’Iniciatives Locals del Medi Ambient però també a través de la Generalitat i del Col·legi d’Enginyers i que s’han de posar sobre la taula per valorar si aquestes alternatives són tècnicament viables”.

Per altra part, des de la plataforma denuncien que no disposen d’accés a algunes informacions sobre el projecte. En aquest sentit expliquen que “sense accés a dades no tenim dret a rèplica i llavors quan es juga sense transparència en la informació demanem el replanteig i més transparència”.

A finals de febrer la plataforma va anunciar la interposició d’una denúncia contra Red Eléctrica Española per les actuacions de senyalització de diversos punts del traçat de la Línia de Molt Alta Tensió entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*