Els propietaris d’un bosc de Vidreres ocupat per dues plantacions de marihuana demanen suport per netejar l’espai

Restes d'una plantació de marihuana a Montbarbat
Restes d'una plantació de marihuana a Montbarbat

El passat 6 de maig els Mossos d’Esquadra van detenir una persona presumptament implicada en la construcció d’una plantació de marihuana en uns terrenys de Montbarbat, al terme municipal de Vidreres.

Els propietaris, però, van descobrir que l’any 2019 ja hi havia hagut una plantació -de la que els Mossos també van informar- quan van entrar al terreny a fer la neteja d’uns abocaments il·legals a requeriment de l’Ajuntament de Vidreres.

Ho explica la propietària del terreny, que prefereix mantenir el seu nom en l’anonimat:

“De fet, el mes de març del 2020 vam procedir a fer una neteja segons se’ns va demanar des de l’Ajuntament de Vidreres, de dos abocaments il·legals. Caminant pel bosc i intentant treure més deixalla vam descobrir unes tendes de campanya i després una piscina i un espai força gran d’arbres talats i el que eren les restes d’una plantació de marihuana. L’any 2019 es va fer una plantació de marihuana amb un volum important de plantes. Anteriorment hi havia hagut una altra plantació més petita. Vam intentar fer la denúncia als Mossos i ho vam notificar a l’Ajuntament demanant suport de varis ens i suposàvem que aquesta plantació es podria tornar a produir”.

Ara, els propietaris dels terrenys -amb qui laselva360 ha pogut parlar- reclamen el suport de l’Ajuntament i del Consell Comarcal per tal de fer front a la neteja de la finca. Estan convençuts que, tard o d’hora, rebran un requeriment municipal per netejar el bosc de tot el material -plàstics, eines, roba, sacs de dormir, una piscina portàtil i una tenda de campanya, entre altres- que els responsables de les dues plantacions de marihuana van deixar abandonat en ser descoberts per la policia. “Ens trobem amb la més absoluta solitud”, expliquen.

“De fet l’Ajuntament encara no ens ho ha reclamat perquè això ho vam descobrir nosaltres, vam intentar posar una denúncia als Mossos [a la comissaria], hem parlat també amb els agents rurals, hem comunicat a l’Ajuntament i som conscients que com a propietaris, que és així la llei, la pilota ens tornarà a nosaltres. És a dir, des dels agents rurals un cop visualitzat tot el desastre ecològic, de medi ambient, faran una notificació a l’Ajuntament que pertany i aquest Ajuntament ens ho farà arribar a nosaltres. Perquè a més hem demanat suport per veure com podem solucionar això perquè estem parlant de molts diners i molta feina per venir a netejar aquest bosc i de moment totes les portes són tancades. Tu ets el propietari i ja t’ho faràs”.

Reclamació directa a l’Estat

Els propietaris apunten directament a l’Estat com a primer responsable de que s’hagin pogut construir les dues principals plantacions de marihuana. El motiu: les obres de construcció del desdoblament de la carretera N-II entre Caldes de Malavella i Vidreres que van quedar paralitzades el 2008 amb la crisi econòmica.

Aquell any l’empresa adjudicatària va renunciar al contracte per no poder assumir l’obra. Durant els anys posteriors tot aquest tram va quedar abandonat, amb les obres a mig fer.

Com a conseqüència d’això, just al marge dret de la carretera -en direcció Girona- hi ha acumulada una gran quantitat d’aigua de pluja de forma gairebé permanent en un espai d’uns 300 metres de llarg per uns 12 d’ample i de fondària indeterminada. Els propietaris de la finca asseguren que l’existència d’aquesta acumulació d’aigua és el que ha fet possible el conreu de les dues plantacions.

“Aquesta aigua és la que subministrava a una piscina d’aquestes de nens però d’unes dimensions que els hi servia de dipòsit per regar les plantes. I és que estem parlant d’unes 5.400 plantes de marihuana que vam veure ja tallades, ja conreat però els peus encara hi eren. I estan comptabilitzades. No estem parlant d’una poca quantitat que un pot fer amb una regadora. Estem parlant d’una instal·lació de reg important”.

És per això que reclamen a l’Estat que es faci càrrec de la neteja del bosc que té per ells un cost “inassumible”, ja que s’ha de contractar personal amb maquinària pesada que obri un camí per entrar a fer la neteja del bosc.

Danys mediambientals

A banda del fet que s’ha produït una ocupació d’una propietat privada per dur a terme una activitat il·legal i del possible requeriment que l’Ajuntament pot emetre per a la neteja de la zona, els propietaris es mostren preocupats per l’afectació ambiental que han suposat per al terreny les tres plantacions de marihuana construïdes en els darrers anys.

A l’acumulació dels plàstics s’hi suma la fusta dels arbres que s’han talat per donar cabuda a les plantacions, el que comporta un alt risc d’incendi. Per altra part, hi ha l’acumulació d’aigua estancada a la zona de les obres abandonades de la carretera, el que provoca que hi hagi una alta concentració de mosquits.

“Ni que fos el terreny d’un altre seria una cosa que jo també reclamaria. L’impacte mediambiental és terrible. Hi molt de plàstic. Això ja és prou important. Hi han tones de llenya tallada que és un polvorín. Hi ha un molt alt risc d’incendi a la zona. I hi ha un problema de salubritat. No ho havíem pogut comprovar encara perquè no estàvem en temporada. Pero si ara estem en una campanya de mosquit tigre aquí és ple, de tigres i no tigres. L’aigua estancada, aquesta aigua acumulada, hem pogut comprovar en la pell que a certa hora de la tarda és insufrible. És a dir, és ple de mosquits. Per tant, ja parlem de tres coses importants”.

Galeria d’imatges

*Imatges: Propietaris del bosc i laselva360

2 Comentaris

  1. A principis de març, passejant pels camins que hi ha entre Residencial Puigventós (Vidreres) i Masies de LLoret, vaig descobrir un abocament il.legal (plastics, ferros, varies bosses d’escombraries i un calentador. Vaig obrir una de les bosses i dins vaig trobar un carnet amb la foto i nom d’una persona. No tinc cap prova de que aquesta persona sigui el causant de l’abocament, però algo tindrà a veure. Degut al confinament, no he pogut denunciar. Ara podria fer-ho, però no se a qui anar. Mossos? Policia local de Vidreres? Si algú em pot ajudar.. Gràcies.

  2. Jo portaria el carnet (no sé si és d’identitat o no) a la policia local o als Mossos d’Esquadra. Salut!

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*