Tossa engega una nova edició de la Cuina del Cim i Tomba

La Cuina del Cim i Tomba 2019
La Cuina del Cim i Tomba 2019. Foto: Aj. Tossa

Tossa de Mar celebra durant tot el mes de setembre una nova edició de la Cuina del Cim i Tomba, un plat típic mariner molt arrelat a la població. Durant tot el mes, catorze restaurants de la població ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon i el postre. A més, tothom que consumeix aquest menú rep una entrada gratuïta per visitar el Museu Municipal de Tossa.

Actualment, la majoria de cuines preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina, però d’altres el fan amb escòrpora o altres peixos de carn forta per evitar que es desfacin durant la cocció. Tots els restaurants que participen a la campanya de la cuina del cim i tomba segueixen la recepta original, tot i que cada cuiner aporta el seu toc creatiu.

El cim i tomba, un plat d’origen mariner

Els orígens del cim i tomba cal buscar-los quan els pescadors que sortien a mar a vela o rem s’hi estaven moltes hores i necessitaven un plat fàcil de fer però que aportés energia. Els pescadors de Tossa s’emportaven un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. També hi portaven patates, cebes, alls, tomàquets i pebrots, així com oli i espècies diverses.

Per preparar el dinar posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa i que no podrien vendre, un raig d’oli i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure a foc ràpid.

En un morter feien un all-i-oli negat que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més.

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*