Valoració molt positiva del primer any del servei comarcal de prevenció d’incendis

Operaris netejant una parcel·la de la urbanització Can Carbonell de Caldes de Malavella. Foto: laselva360
Operaris netejant una parcel·la de la urbanització Can Carbonell de Caldes de Malavella. Foto: laselva360

El Consell Comarcal de la Selva ha fet balanç aquest dijous del primer any de funcionament del servei comarcal de prevenció d’incendis. Aquest servei consisteix en la gestió de la neteja de les parcel·les sense edificar de nou municipis de la comarca per tal d’evitar que suposin un risc en cas d’un incendi forestal.

L’obligació de netejar les parcel·les és del propietari i, si no ho fa, s’exposa a una sanció administrativa. L’any passat, el Consell Comarcal de la Selva va posar en marxa un servei pel qual els municipis cedeixen la gestió de tot el procediment d’identificar els propietaris i notificar-los per diverses vies la seva obligació de mantenir netes les parcel·les. De forma paral·lela, l’administració comarcal ofereix al propietari la neteja de la seva parcel·la -a càrrec d’una empresa privada guanyadora d’un concurs- per un cost molt baix, uns 350 euros aproximadament.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat que el servei es va posar en marxa arran de les queixes dels veïns i també dels cossos d’emergències.

“Hi havia una constant queixa per part dels veïns que les parcel·les no edificades no es netejaven i suposaven un perill i un patiment de cara a la temporada d’estiu. També era una queixa de Mossos i Bombers ja que quan hi havia un incendi no es dedicaven a apagar el foc sinó a evacuar les urbanitzacions. El Consell Comarcal va voler fer un pas més i atacar aquesta neteja de les parceles i el neguit dels veïns que viuen en aquestes urbanitzacions”.

Balliu ha qualificat d’èxit el primer any de funcionament del servei i s’ha mostrat convençut que la resta de municipis de la comarca s’hi acabaran adherint:

“Crec que els altres municipis que no s’han adherit i que també tenen urbanitzacions, quan vegin l’èxit s’acabaran adherint. Els nou municipis signifiquen 4.500 parcel·les, un número que creixerà. És un servei nou del 2018 que jo qualifico d’èxit”.

El president del Consell Comarcal Salvador Balliu i el conseller Joan Antoni Hervías expliquen el funcionament del servei als mitjans. Foto: laselva360
El president del Consell Comarcal Salvador Balliu i el conseller Joan Antoni Hervías expliquen el funcionament del servei als mitjans. Foto: laselva360

Per la seva banda l’alcalde de Sils, Martí Nogué, ha explicat que el servei comarcal ha estat molt ben rebut per part dels Ajuntaments.

“Els municipis fèiem el que podíem quant a prevenció d’incendis. Aquesta va ser una proposta que vaig fer al president de donar aquest servei als municipis perquè sols no ho podem fer, no tenim infraestructura ni tècnica ni administrativa. És un dels reptes més importants que té aquest Consell Comarcal, donar servei als municipis, que és la nostra feina”.

Un servei que ve de lluny

El servei comarcal de prevenció d’incendis es va posar en marxa l’any passat però es va començar a gestar fa temps. De fet, l’aprovació del Pla d’Acció Comarcal de l’any 1993 ja preveia la delegació de competències en matèria de protecció civil i d’incendis, tot i que no va ser fins el 2012 quan el Consell Comarcal va començar a prestar serveis en matèria de protecció civil als municipis de la Selva.

L’any 2016, el Ple comarcal va aprovar la creació del servei i a l’any següent es va donar llum verda als preus públics i taxes. Finalment, l’any passat nou municipis de la comarca van delegar en el Consell Comarcal les competències en matèria de prevenció d’incendis forestals, referents al manteniment de la vegetació en parcel·les interiors.

Una de les parcel·les netejades a càrrec del servei comarcal del prevenció d'incendis. Foto: laselva360
Una de les parcel·les netejades a càrrec del servei comarcal del prevenció d’incendis. Foto: laselva360

Els municipis que han delegat el servei són Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar. Entre tots ells sumen 38 urbanitzacions o nuclis de població, amb un total de 4.662 parcel·les, de les quals l’any passat es van netejar 436 amb un total de 38 hectàrees de terreny.

Del total de parcel·les inspeccionades l’any passat el Consell Comarcal ha detectat que en 1.063 casos el propietari no compleix amb la seva obligació de mantenir la parcel·la neta. Això significa un 20% del total de territori delegat per part dels Ajuntaments. En alguns municipis, com Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes o Tossa de Mar, el percentatge d’incompliment és força elevat, entre el 32 i 40% del total de parcel·les inspeccionades.

 

Sigues el primer/a en comentar

Respon

Tu dirección de correo no será publicada.


*


*